De verwachting van de aardgasprijzen. Vorig jaar rond deze tijd was het een ‘hot topic’. En nog steeds. De energiemarkt blijft in beweging. Zo ook de aardgasprijzen. Als belangrijkste energiebron voor Nederlandse huishoudens, en ook voor vele bedrijven, iets om in de gaten te houden. Zo ook voor ons. Want neemt de prijs van aardgas toe, dan stijgt ook de vraag naar propaangas. In dit blog delen we dan ook onze visie over de ontwikkeling van de aardgasprijzen en wat je kunt verwachten in 2024.
De belasting op aardgas neemt al jaren toe. En dat is niet zonder reden. Het kabinet wil het verbruik van aardgas terugdringen met als doel om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Door de prijzen te verhogen zullen meer mensen overwegen om over te stappen naar alternatieven. Het initiatief wordt ingegeven door klimaat overwegingen, en veel Nederlandse gezinnen, maar ook bedrijven, voelen deze verandering in hun portemonnee.
Vanaf januari 2024 wordt de belasting op aardgas verhoogd met 10 cent per kuub, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op een jaarlijkse stijging van ongeveer €90 bij een gemiddeld energieverbruik. Deze maatregel is geïmplementeerd als onderdeel van bredere initiatieven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en duurzamere energiebronnen te bevorderen.
Naast de stijgende belastingen voor de huishoudens in Nederland, is er momenteel een levendige discussie gaande over de voordelen voor grootverbruikers van aardgas. De energiebelasting per kuub aardgas daalt sterk naarmate het verbruik toeneemt. Zie hiervoor onderstaande tabel. Tot ongenoegen van veel Nederlanders. De Nederlandse overheid lijkt deze voordelen in de nabije toekomst aan te willen passen.
Een toename van de energiebelasting kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben. Grootverbruikers van aardgas zullen sneller kijken naar alternatieven. Propaangas kan in deze gevallen dienen als vervanger van aardgas in tijden van transitie. Echter, wanneer de kosten niet opwegen tegen de baten, dan kunnen bedrijven ook besluiten te verhuizen. Voor bedrijven is dat meestal niet gewenst. Toch kan het een lucratief besluit zijn voor grootverbruikers.
Onderstaande tabel geeft de trend in energiebelasting van aardgas weer. Dit beïnvloedt de onze verwachting van wat de aardgasprijzen gaan doen.
Propaangas is, net als aardgas, een koolwaterstofgas. Hoewel ze vaak in vergelijkbare toepassingen worden gebruikt, zijn er enkele verschillen in hun eigenschappen en opbouw.
De prijs van aardgas is tot op zekere hoogte gekoppeld aan die van aardolie afgeleide producten, hoewel ze de laatste jaren wat onafhankelijker van elkaar fluctueren op basis van vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen en andere marktfactoren.
Overstappen op propaangas kan financieel aantrekkelijk zijn. De prijs van propaangas is vaak competitief met de prijs van aardgas. Echter is prijs niet het enige waar u naar moet kijken. Naast prijs is de aanwezige ruimte voor het plaatsen van een tank een belangrijk punt, en ook is leveringszekerheid van belang. Propaangas wordt namelijk opgeslagen in een tank en moet dus van tijd tot tijd worden bijgevuld.
Als propaangas leverancier bieden wij echter zekerheid. Door het gebruik van telemetrie zorgen we dat uw tank optijd wordt bijgevuld. Ook zijn wij de enige propaanleverancier met een eigen gasterminal. Zo zit u met OK GAS als leverancier nooit zonder gas.
Als u overweegt over te stappen op een andere energiebron dan aardgas omdat u uw bijvoorbeeld uw huidige energiekosten wilt herzien, is het nu wellicht het moment om uw opties te overwegen. Wij staan voor u klaar om u van advies te voorzien en de optie van een propaantank aan u voor te leggen. Wij ontzorgen graag! Indien u meer wil weten vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan of neem rechtstreeks contact met ons op!