Duurzame energie alternatieven voor gas

Steeds vaker gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatief voor aardgas. Gezien de impact op het milieu en de druk vanuit de overheid is dit hét moment om te kijken naar duurzamere opties. Als leverancier van propaangas heeft dit ook impact op ons. Daarom vertellen we je in dit blog alles over de alternatieven van aardgas en hoe propaangas hier een rol in kan spelen.

De noodzaak van alternatieven voor aardgas

Nederland is momenteel afhankelijk van aardgas. Aardgas dat sinds kort voornamelijk uit Rusland werd geïmporteerd. In 2022 werd dit pijnlijk duidelijk toen de aardgasprijzen door het plafond schoten. Dat, terwijl de prijs van propaangas stabiel bleef. Daarnaast probeert de overheid het gebruik van aardgas ook aan banden te leggen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zij benadrukken de noodzaak voor alternatieve energiebronnen. Het is dus niet alleen belangrijk voor ons milieu, maar ook voor onze toekomstige energiezekerheid.

Andere duurzame energie alternatieven

  • Warmtepompen: Warmtepompen zijn een innovatieve en duurzame oplossing voor verwarming en koeling. Ze werken door warmte te verplaatsen in plaats van deze te genereren. Dit maakt ze uiterst energie-efficiënt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
  • Grondwarmtepompen: Dit zijn de meest voorkomende warmtepompen. Ze gebruiken de constante temperatuur van de grond als bron voor verwarming en koeling. Ze vereisen meer installatiewerk, maar zijn efficiënter dan lucht warmtepompen.
  • Luchtwarmtepompen: Deze halen warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en zijn relatief eenvoudig te installeren.
  • Waterbron Warmtepompen: Deze halen warmte uit waterbronnen zoals meren of grondwater. Ze zijn zeer efficiënt, maar de beschikbaarheid is locatieafhankelijk.

Deze systemen kunnen aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot en zijn een uitstekend alternatief voor traditionele verwarmingssystemen die fossiele brandstoffen gebruiken.

Zonne- en Windenergie

Zonne- en windenergie zijn twee van de meest prominente bronnen van hernieuwbare energie. 

Zonne-energie: Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze technologie kan zowel op individuele gebouwen als in grootschalige zonneparken worden gebruikt. De voordelen van zonne-energie zijn de relatief eenvoudige installatie en het feit dat ze weinig onderhoud vereisen. De efficiëntie van zonnepanelen blijft toenemen, waardoor de kosten dalen en de toegankelijkheid vergroot.

Energie-efficiëntie

Het verduurzamen van een woning of bedrijf. Hiermee verhoog je de energie-efficiëntie. Het omvat het verminderen van het energieverbruik en het maximaliseren van resultaat. Maatregelen kunnen zijn:

Het isoleren van woningen of bedrijven

Verbetering van de isolatie in gebouwen om warmteverlies te verminderen. Warmteverlies ontstaat wanneer de buitentemperatuur in contact komt met de binnen temperatuur. Voorbeelden om dit te voorkomen zijn:

  • Spouwmuur isolatie
  • Dak isolatie
  • Vloer isolatie
  • HR++ ramen

Energiezuinige apparaten

Gebruik van apparaten met een hoog energierendement.

Slimme technologieën

Inzet van slimme meters en thermostaten om het energieverbruik beter te beheren.

Gedragsverandering

Bewustwording en aanpassing van energie gebruiksgewoonten. Door energie-efficiënter te worden, kunnen we de belasting op het energienet verminderen en de overstap naar hernieuwbare bronnen vergemakkelijken.

Propaangas als transitiebrandstof

Propaangas kan een rol spelen in de transitie van aardgas naar een duurzamer alternatief. Propaangas is een schonere fossiele brandstof en is daarmee een alternatief voor aardgas. Echter is propaangas geen permanente vervanging voor aardgas.

Want waar de huidige technologie misschien nog niet ver genoeg is dat het jouw bedrijf volledig kan laten draaien op groene energie, kan dit over twee jaar anders zijn. Tot die tijd is een combinatie van groene energie in combinatie met propaangas de meest duurzame optie. Zo dient propaangas als transitiebrandstof. 

Propaangas, vaak beschouwd als een schonere fossiele brandstof, kan een cruciale rol spelen in de overgang naar hernieuwbare energie. Hoewel het geen definitieve oplossing is, heeft propaangas voordelen zoals een lagere CO2-uitstoot dan aardgas en hogere efficiëntie. OK GAS ziet propaangas als een stap in de richting van een duurzame energietoekomst. Wil je meer weten over propaangas als duurzaam alternatief voor aardgas?

Bekijk ook

>

Duurzame energie alternatieven voor gas

  • Blog
>

Verwachting van de aardgasprijzen 2024

  • Blog
  • Propaangas
>

Wat is CO2 gecompenseerd propaangas en waarom is het belangrijk?

  • Propaangas