Wij leggen uit wat propaangas is

Wat is propaangas. Dat is de vraag die wij gaan beantwoorden. Want in een eerder blog vertelden we al dat propaangas een interessant alternatief was voor aardgas. Toch blijkt er in praktijk vaak dat er vragen onbeantwoord zijn. Wat is propaan of propaangas nou eigenlijk, hoe ruikt het en hoe wordt het gewonnen?

Wat is propaan?

Propaan, de vloeibare vorm van propaangas, is een koolwaterstofgas met de chemische formule C3H8. Het wordt gewonnen als een bijproduct bij de winning van aardgas en raffinage van aardolie. Propaangas wordt vloeibaar gemaakt tot propaan door het onder druk te brengen. Dit proces, bekend als liquefactie, vermindert het volume van de gasvormige propaan en maakt het gemakkelijker voor ons als propaangas leverancier om het te transporteren én op te slaan. Bij normale druk en temperatuur is propaan een gas, maar als het onder een druk van ongeveer 1,7 bar wordt gebracht wordt het een vloeistof. Het wordt vaak gebruikt als brandstof voor huishoudelijke verwarming, kooktoestellen, voertuigen en als grondstof voor chemicaliën.

>

Heeft propaangas een specifieke geur?

Het korte antwoord hierop is: nee. Toch ruik je propaan wel degelijk wanneer er een gaslek is. Hoe dat komt? Propaan heeft van origine geen specifieke geur. Daarom wordt er kunstmatig geur toegevoegd. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat het kan worden gedetecteerd wanneer er een leiding lekt. Op die manier worden grote gaslekken voorkomen. De kunstmatig toegevoegde geur wordt vaak beschreven als een “rottend ei”-achtige geur

Wat is het verschil tussen propaan en butaan

 • Propaan en butaan zijn beide koolwaterstofgassen die voorkomen als bijproducten bij de winning van aardgas en raffinage van aardolie. Ze hebben echter verschillende chemische formules en eigenschappen:
 • Propaan heeft de formule C3H8, terwijl butaan de formule C4H10 heeft. Dit betekent dat butaan één koolstofatoom en 2 waterstofatomen meer heeft dan propaan.
 • Propaan heeft een lager kookpunt dan butaan, dit betekent dat propaan als gas bij een lagere temperatuur naar een vloeistof verandert.
 • Propaan is lichter dan butaan, waardoor propaan beter voor transport en opslag in vloeibare vorm geschikt is.
 • Butaan heeft een hoger brandpunt dan propaan, dit betekent dat butaan een hoger percentage gas moet hebben voordat het ontbrandt.
 • Propaan wordt vaak gebruikt als brandstof voor huishoudelijke verwarming, kooktoestellen, voertuigen en als grondstof voor chemicaliën. Butaan wordt voornamelijk gebruikt als brandstof voor gaslantaarns, gasflessen en kleine gasbranders.

Is propaan duurzaam in vergelijking met aardgas?

Propaangas en aardgas zijn beide fossiele brandstoffen en vallen beiden onder de groep koolwaterstoffen. Bij verbranding komt water en koolstofdioxide (CO2) vrij. Wat propaan via OK GAS duurzaam maakt is dat OK GAS de CO2 die door het verkochte en gebruikte propaan wordt geproduceerd, compenseert door deel te nemen aan projecten die deze CO2 vervolgens weer compenseren. 

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Bekijk ook

Een propaantank kopen?

 • Gastank
 • Propaangas

Wat is biopropaan?

 • Gastank
 • Propaangas

Telemetrie: wat is het en hoe werkt het in de propaan- markt?

 • Gastank
 • Propaangas