Wat is propaan(gas)? We leggen het je uit.

Wat is propaangas. Dat is de vraag die wij gaan beantwoorden. Want in een eerder blog vertelden we al dat propaangas een interessant alternatief was voor aardgas. Toch blijkt er in praktijk vaak dat er vragen onbeantwoord zijn. OK GAS is al sinds 1962 leverancier van propaangas in Nederland en België. Door onze jarenlange expertise in de gas- en propaanindustrie kunnen wij je precies uitleggen wat propaangas is. In dit blogartikel vertellen we u alles over propaan(gas): wat het is, hoe het wordt gewonnen en wat de voordelen zijn ten opzichte van andere brandstoffen.

Wat is propaan?

Propaan, de vloeibare vorm van propaangas, is een koolwaterstofgas met de chemische formule C3H8.Het wordt gewonnen als een bijproduct bij de winning van aardgas en raffinage van aardolie. Propaangas wordt vloeibaar gemaakt tot propaan door het onder druk te brengen. Dit proces, bekend als liquefactie, vermindert het volume van de gasvormige propaan en maakt het gemakkelijker voor ons als propaangas leverancier om het te transporteren én op te slaan. Bij normale druk en temperatuur is propaan een gas, maar als het onder een druk van ongeveer 1,7 bar wordt gebracht wordt het een vloeistof.

Heeft propaangas een specifieke geur?

Nee, propaan heeft van origine geen specifieke geur. Om die reden wordt er kunstmatig een geur toegevoegd, die vaak wordt beschreven als een “rottend ei”-achtige geur. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat het kan worden gedetecteerd wanneer er een leiding lekt. Op die manier worden grote gaslekken voorkomen.

Wat is het verschil tussen propaan en butaan

Propaan en butaan zijn beide koolwaterstofgassen die voorkomen als bijproducten bij de winning van aardgas en raffinage van aardolie. Ze hebben echter verschillende chemische formules en eigenschappen:

  • Propaan heeft de formule C3H8, terwijl butaan de formule C4H10 heeft. Dit betekent dat butaan één koolstofatoom en 2 waterstofatomen meer heeft dan propaan.
  • Propaan heeft een lager kookpunt dan butaan, dit betekent dat propaan als gas bij een lagere temperatuur naar een vloeistof verandert.
  • Propaan is lichter dan butaan, waardoor propaan beter voor transport en opslag in vloeibare vorm geschikt is.
  • Butaan heeft een hoger brandpunt dan propaan, dit betekent dat butaan een hoger percentage gas moet hebben voordat het ontbrandt.
  • Propaan wordt vaak gebruikt als brandstof voor huishoudelijke verwarming, kooktoestellen, voertuigen en als grondstof voor chemicaliën. Butaan wordt voornamelijk gebruikt als brandstof voor gaslantaarns, gasflessen en kleine gasbranders.

Is propaan duurzaam in vergelijking met aardgas?

Propaangas is een fossiele brandstof en valt onder de groep koolwaterstoffen. Bij verbranding komt water en koolstofdioxide (CO2) vrij. OK GAS maakt propaangas duurzaam door de CO2 die door het verkochte en gebruikte propaan wordt geproduceerd te compenseren. We doen dit door deel te nemen aan projecten die CO2 uit de atmosfeer halen, zoals herbebossing en het opzetten van windmolenparken.

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Bekijk ook

>

Duurzame energie alternatieven voor gas

  • Blog
>

Verwachting van de aardgasprijzen 2024

  • Blog
  • Propaangas
>

Wat is CO2 gecompenseerd propaangas en waarom is het belangrijk?

  • Propaangas