Wat is biopropaan?

De branche voor propaangas leveranciers is een traditionele en conservatieve branche. Want naast aardgas is er maar een echt alternatief: propaangas. Tot voor kort. Want ook traditionele branches dienen te verduurzamen. Dat heeft gezorgd voor de ontwikkeling van biopropaan. Een duurzaam alternatief voor propaangas of aardgas. Toch is er nog weinig over bekend. Wat is het eigenlijk, hoe kunnen we het gebruiken en hoe wordt het gewonnen?

Hoe wordt biopropaan gewonnen?

Het is een nevenproduct dat vrijkomt bij het raffineren van biodiesel in een volledig groene bio-raffinaderij. De keuze van de grondstoffen is afhankelijk van de vraag en het aanbod in een bepaalde periode van het jaar. Dit zorgt ervoor dat het een duurzaam en circulair product is.

Wat zijn de toepassingen van biopropaan?

Biopropaan heeft dezelfde chemische samenstelling als conventioneel ‘normaal’ propaan, waardoor het direct kan worden toegepast waar propaan al wordt gebruikt. Dit omvat verwarming, koken, warm water, industriële processen en diverse andere toepassingen.

Wat is het verschil tussen normaal propaan en biopropaan?

Het is een milieuvriendelijker alternatief voor normaal propaan. Het wordt geproduceerd uit restafval en hernieuwbare grondstoffen en heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met conventioneel propaan. De emissiereductie ligt gemiddeld tussen 60% en 80% in vergelijking met fossiele brandstoffen, afhankelijk van de gebruikte grondstoffen. Daarnaast wordt biopropaan erkend als hernieuwbare energie volgens de Europese richtlijn inzake energie-efficiëntie.

Hoe wordt biopropaan opgeslagen en getransporteerd?

Het kan op dezelfde manier worden opgeslagen en getransporteerd als conventioneel propaan, wat betekent dat bestaande infrastructuur en opslagtanks eenvoudig kunnen worden aangepast voor het gebruik van biopropaan. Dit maakt de overstap naar duurzame brandstof nog eenvoudiger en kostenbesparend.

Hoe verhoudt de prijs vanzich ten opzichte van ‘normaal’ propaan?

De prijs van biopropaan is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Toch blijft de prijs per liter nog flink hoger dan de prijs van propaangas. Het blijft een duurzame manier van produceren. Massaproductie is nog niet mogelijk en daarom blijft de prijs voor biopropaan nog hoger dan conventioneel propaan.

 

Kortom, het is een uitstekend alternatief voor conventioneel propaan. Er zitten tal van milieuvoordelen aan het gebruik van biopropaan. Maar die voordelen brengen ook een prijskaartje met zich mee. Daarom is het ook nog niet geschikt voor in uw propaangastank thuis. OK GAS biedt nog niet de mogelijkheid tot biopropaan maar is achter de schermen uiteraard bezig dit te realiseren. 

Bekijk ook

>

Duurzame energie alternatieven voor gas

  • Blog
>

Verwachting van de aardgasprijzen 2024

  • Blog
  • Propaangas
>

Wat is CO2 gecompenseerd propaangas en waarom is het belangrijk?

  • Propaangas