Propaangas, het voordelige alternatief van aardgas!

In het buitengebied is een aansluiting op het aardgasnet niet vanzelfsprekend. Op deze plaatsen in het land is Propaangas het perfecte alternatief. Waarom? Hier is namelijk geen vaste aansluiting op het gasnet voor nodig. Propaangas wordt geleverd middels tankwagens en opgeslagen in een gastank bij u thuis of in de tuin. Bovendien wordt al het propaangas dat door OK GAS wordt geleverd, 100% CO2 gecompenseerd.

Aardgas duurder dan propaangas

Waar de prijs van aardgas naar recordhoogtes wordt gestuwd door de huidige energiecrisis, geldt dit niet voor propaangas. Waarom de prijs van propaangas niet stijgt? Dat komt omdat deze is gekoppeld aan de prijs van aardolie, niet aan aardgas. Sinds de oorlog in Oekraïne is propaangas dan ook goedkoper dan aardgas. Dat merkten we bij OK GAS dan ook. Zo geeft commercieel directeur Martijn Knollema, in een interview met LTO Nederland, aan dat OK GAS ‘wordt bedolven onder de aanvragen’.

Ook consumenten in stedelijke gebieden stappen over.

En dat is nieuw. Want tot voor kort was aardgas altijd goedkoper dan propaangas. Geen enkele reden om over te stappen. “Propaangas werd tot voor kort alleen gebruikt wanneer er geen aardgasaansluiting beschikbaar was. Een andere reden was er niet. Maar nu het stoken op propaangas relatief gezien goedkoper is geworden, stappen meer en meer mensen over.”

Op het moment van schrijven is propaangas ongeveer drie keer goedkoper dan aardgas. Veel bedrijven en huishoudens willen van aardgas af. Het wordt zelfs gestimuleerd door de overheid. Zo wordt er gekeken naar verschillende manieren om gebouwen te verwarmen. Propaangas is er daar één van. En nu de wachttijden van zonnepanelen en warmtepompen ook toenemen lopen de aanvragen binnen. ‘Propaangas wint nu ècht aan populariteit onder de gewone consument.’

Propaangas als transitiebrandstof naar duurzaamheid.

“Zonnepanelen en warmtepompen zijn niet meer aan te komen. En als je al aan de beurt komt zijn de kosten niet misselijk. Het is niet voor iedereen weggelegd.” Aldus Knollema. OK GAS kan normaal gesproken leveren binnen twee à drie weken. Een propaantank leveren en installeren is relatief simpel. Dan hebben we de huidige apparatuur- en aansluitingen ook vervangen.

Het is voor bedrijven en consumenten dan ook een logische tussenstap om permanent van aardgas af te gaan. Want uiteindelijk moet iedereen van het aardgas af. Met de overstap op propaangas geef je jezelf de tijd om over te stappen naar duurzame alternatieven.

Hoe ziet het overstappen naar propaangas er in praktijk uit?

Dat vertelt Angeline Pex. Zij is eigenaar van een paardenhouderij en een transportbedrijf in Limburg. Voor haar was de keuze heel simpel. Haar bedrijf heeft geen vaste aansluiting op het aardgasnetwerk en moest vanwege de hoge gasprijzen op zoek naar een alternatief. Zij koos voor propaangas met OK Gas als propaangas leverancier.

Want naast het verwarmen van de woning wast zij ook de paarden die mee moeten met wedstrijden. Hiervoor hebben zij een grote boiler in de paardenstal geïnstalleerd. ‘s Winters waste zij de paarden altijd met warm water. Daar kwam afgelopen winter, toen zij nog met aardgas verwarmde, verandering in. Door de hoge gasprijzen heeft zij noodgedwongen de warmwaterkraan moeten dichtdraaien voor het wassen van de paarden. ‘Dan maar met koud water wassen’.

Nu doet zij anderhalve maand met één volle tank

Pex, die beweert zuinig te zijn in het gebruik, kan anderhalve maand met een volle tank doen tijdens de wintermaanden. Vorig jaar schrok ze van de gasrekening vanwege de huidige gasprijzen. Toen zij een artikel van LTO Nederland zag en ontdekte dat ze als LTO-lid een mooie korting kon krijgen bij OK GAS besloot ze snel over te stappen. Martijn kwam bij haar langs en het overstappen verliep soepel. De nieuwe tank werd snel aangesloten. En hoewel alle binnenleidingen opnieuw gekeurd werden, waren de aansluitingen al aanwezig. Zo kon de aansluiting snel gerealiseerd worden.

Wat kost een tank voor propaangas?

De huurprijs van een propaangastank van OK GAS varieert en is afhankelijk van de grootte van de tank. Voor een standaardsituatie met één aansluiting bedragen de aansluitkosten, inclusief het leggen van de grondleiding, ongeveer 750 euro.

Het aansluiten van de verbrandingsapparatuur.

De klant is verantwoordelijk voor het aansluiten van de propaangas op de verbrandingsapparatuur. Die moet namelijk aangepast worden vanwege het verschil in calorische waarde tussen propaangas en aardgas. Dit aanpassen is meestal vrij simpel, maar het wordt overgelaten aan de installateur van de klant. Als leverancier van gastanks en propaangas brandt OK GAS zich niet aan de risico’s die kleven aan het installeren van verbrandingsapparatuur. Hier is de kennis van een echte specialist nodig.

Voordat OK GAS een propaangastank plaatst, moeten afnemers aan enkele strenge voorwaarden voldoen, vanwege praktische en veiligheidsgerelateerde omstandigheden. Knollema: ‘Hierbij kan gedacht worden aan minimale afstanden tot bebouwing en erfgrenzen, en de beschikbaarheid van voldoende ruimte voor de tankwagens. Bij woningbouw kan het al snel lastig worden om aan deze ruimte-eisen te voldoen en kom je in de knel.’

Hoe ziet het overstappen naar propaangas er uit?

Voor afnemers van OK GAS is het stappenplan zeer overzichtelijk. Via de website kan gemakkelijk een offerte aanvraag worden ingediend. Er wordt dan direct gecheckt of de locatie geschikt is. Nadat er een offerte voor de tankhuur, inclusief aansluitkosten en gasprijs, is opgesteld, zal er een bezoek volgen van OK GAS. ‘Tijdens dit bezoek zal een accountmanager de situatie bekijken en advies geven over wat er eventueel moet gebeuren om de plaatsing van de tank en de aansluiting op de gebouwen zo gemakkelijk mogelijk te maken’, aldus Knollema.

Want iedere situatie is anders en behoeft maatwerk advies. Wanneer dat allemaal is afgerond volgt de definitieve prijsopgave. Knollema: ‘Wanneer het totaalplaatje akkoord plaatsen we de tank op de afgesproken plaats en zorgen we dat de leidingen tot aan de deur. Waar u wilt dat wij het gas leveren, brengen wij het. Daarna is het de verantwoording van de specialist om het gas te koppelen aan uw installatie.’

Geen omkijken meer naar onze gastank

Met Angeline heeft OK GAS er een zeer tevreden klant bij. “Ik ben ontzettend tevreden over OK GAS en het gebruik van propaangas. De propaangastank heeft een handige zender die het gasniveau meet en doorgeeft aan OK GAS. Zo hoeven wij ons geen zorgen te maken over het bijvullen van de tank. Dit was in het verleden anders toen we nog bij een andere leverancier zaten. Toen waren er geen zenders en ging het vaak mis. Het duurde soms dagen voordat we weer gas hadden en één keer hebben we zelfs bijna twee weken in de kou gezeten. Dat wil ik nooit meer meemaken. Gelukkig hebben we nu OK GAS en dat bevalt ons uitstekend.”

Wist je dat…

De glastuinbouwsector de uitgelezen branche is om over te stappen van aardgas naar propaangas? De stookkosten lopen namelijk compleet uit de hand omdat zij verwarmen met hun warmtekrachtkoppelingen (WKK’s). Als leverancier van propaangas zijn wij dan ook met meerdere van deze bedrijven in gesprek. Zij kunnen tegen een interessant tarief verwarmen met propaangas in plaats van aardgas. Dat maakt het een zeer interessant én realistisch alternatief.

Wilt u vrijblijvend meer informatie?

Bekijk ook

>

Duurzame energie alternatieven voor gas

  • Blog
>

Verwachting van de aardgasprijzen 2024

  • Blog
  • Propaangas
>

Wat is CO2 gecompenseerd propaangas en waarom is het belangrijk?

  • Propaangas